0

Valuta tanácsadás – mikor érdemes vásárolni?

Valuta tanácsadásra akkor van szükségünk, ha váltani szeretnénk valamilyen pénznemre. Eurót (USD) és amerikai dollárt (USD) kivétel nélkül minden pénzváltóban kaphatunk. Két árfolyam van feltűntetve, egy eladási és egy vételi árfolyam. Az eladási árfolyamon vehetjük meg tőlük a valutát, a vételin pedig ők veszik be tőlünk. A vételi árfolyam mindig olcsóbb, mint az eladási.

A legtöbb pénzváltóban nemcsak dollár és euró van, hanem svájci frank (CHF), japán yen (százasával feltűntetve – 100 JPY) és kanadai dollár is (CAD). Ha nyaralni szeretnénk menni, vagy bárhová utazunk és még akár hónapok vannak hátra az indulás dátumáig, akkor akár várhatunk is a valuta megvásárlásával, hiszen számíthatunk rá (vagy „spekulálhatunk rá”), hogy az árfolyam – a nekünk kedvező irányba – lejjebb fog menni.

Ha felfelé tart az árfolyam, akkor minél hamarabb vegyük meg a valutát!

Ha felfelé tart az árfolyam, akkor minél hamarabb vegyük meg a valutát!

Amennyiben nem azonnal vásároljuk meg a valutát, hanem még várunk vele, akkor érdemes figyelni a gazdasági, pénzügyi vonatkozású híreket, hiszen ezek nagyban módosíthatják az árfolyamot, akár felfelé, akár lefelé is. Ha a magyar gazdaság rosszul teljesít, és ez akár tartósan fennáll, akkor az a magyar forintot (HUF) gyengítheti, tehát drágábban kaphatjuk meg a kívánt valutát.

Ha azonban a pénzügyi, gazdasági hírek pozitív eredményeket hoznak, akkor az erősítheti a forintot, s olcsóbban vehetünk valutát. Természetesen, ha azonnal kell a valuta, akkor nem tudunk „spekulálni”, viszont érdemes tudni, hogy a pénzváltóknál olcsóbb a valuta mintha, bankoknál vennénk meg. Nyáron rendszerint nagy mennyiségben veszik a magyarok a horvát kunát (HRK), az eurót és a dollárt is.

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013