0

Tanácsadás nyugdíj ügyben

A nyugdíj esetén több megtakarítási forma is létezik, amit minden esetben az egyén élethelyzetéhez, körülményeihez kell, és lehet igazítani.Vegyük sorba:

TB nyugdíj

 Egy dologban mindenkinek igaza van, kapni fog valamennyit. Az igazi kérdés, hogy mennyit? Egyre valószínűbb, hogy nem annyit, amiből meg lehet élni.

Magánnyugdíjpénztár

 Mára már kötelező azok számára, akik most állnak először munkába. Az egyetlen azonban, amivel kapcsolatban az állam dönthet úgy is, hogy mégis igényt tart rá, amennyiben pótolni akarja a TB-ben lévő hiányt. Semmilyen körülmények közt nem vehető fel a hozam sem, csak nyugdíjba vonuláskor. 30% állami támogatás jár rá.

Önkéntes magánnyugdíjpénztár

 Felépítése, portfóliói, hozamai hasonlóak a magánnyugdíjpénztárhoz. Egy vállalt rendszeres tagdíj ellenében szolgáltat. A hozam adómentesen felvehető 10 év után. Megszüntetés esetén azonban adóköteles. A 10. év után akár kölcsön is vehető fel a bent lévő fedezetre. Szintén csak nyugdíjba vonuláskor vehető igénybe, és az állami támogatás is ugyanolyan mértékű.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Tetszés szerinti gyakorisággal fizethető. Magasabb hozamok érhetők el, mint az előzőekben említett két megtakarítási formával.  Hozzá jutni, csak nyugdíjba vonuláskor lehet, 30% adókedvezmény jár rá.

Speciális nyugdíjprogramok

Tanácsadás nyugdíj ügyben

Tanácsadás nyugdíj ügyben

A legvitatottabb megtakarítási forma.  Szinte minden biztosító társaság rendelkezik már ilyen termékkel. Sokan bizalmatlanok ezzel kapcsolatban. Tulajdonképpen biztosítási köntösbe bújtatott megtakarításról beszélünk. Egyetlen ok, ami ezt indokolttá teszi a kamatadó kedvezmény.

A bizalmatlanság oka nagyrészt a félrevezetésből adódik. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen igényei vannak az ügyfélnek. Ezt gyakran nem tisztázzák a szerződővel.Nagyon sok társaság a biztosítási részt ajándékba,vagy egészen minimális díj fejében adja. A kérdés mindig az, hogy mit is akar az ügyfél?

Nem mindegy ugyanis, hogy 10000Ft-ból 9500, vagy egyes esetekben ténylegesen 10000Ft kerül a megtakarításba. A legtöbb esetben ennek tisztázása miatt nem kapja meg sok esetben az ügyfél még a befizetett díjakat sem.Minden esetben érdemes részletesen megnézni, hogy milyen ajánlatot tesznek elénk.Ha mégis szükség van biztosításra is, akkor mindenképpen érdemes külön kezelni, azért is, mert lényegesen olcsóbban jutunk hozzá egy külön szerződés keretében.

Érdemes több lábon állni, a legrosszabb, ami történhet, hogy állami szinten megoldást találnak a problémára. Érdemes átgondolni azonban, hogy mekkora az esély rá? Ha mégsem, akkor nem rossz a tudat, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk. Ha pedig megoldódik, ugyan kinek okozna gondot, ha van egy kis plusz pénze?

  
Iktatva: Nyugdíj tanácsadás

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013