0

Pénzbeosztási tanácsok – hogyan spóroljunk?

Hogyan éljünk a meglévő keretünkkel? Mennyit költsünk el belőle? Marad a végén, vagy elfogy mind? Sok-sok kérdés merül fel az emberben, amikor megkapja a fizetését. Általában sajnos már nagyon sok esetben el van előre költve. Azaz, amint megkapja valaki a fizetését, vagy rögtön elmegy majdnem mind a rezsire és a hitelre, vagy valamilyen más egyéb dolgot vásárol meg, amely tervben volt.

Ha viszonylag kis pénzből élünk havonta, akkor érdemes megfontolni néhány tanácsot. Az egyik, hogy a költségeinket és a bevételeinket 3-4 hónapra előre írjuk össze egy papírra, vagy vigyük fel gépen egy Excel-táblába. Nézzük meg, hogy milyen fix bevételeink vannak az adott hónapban és írjuk össze, számoljuk ki, hogy a végén ez pontosan mennyi is lesz. Majd tegyük ugyan ezt az öszes fix kiadással és vessük őket össze.

Spórolt pénzünket csak akkor költsük el, ha az egész összeg összegyűlt

Spórolt pénzünket csak akkor költsük el, ha az egész összeg összegyűlt

A bevételi oldalnak magasabbnak kell lennie optimális esetben. Nos, az a dolgunk, hogy azt a bevételi oldalt megnöveljük, a kiadási oldalt meg amennyire csak módunkban áll, lecsökkentsük. Tervezzünk előre, és hagyjuk magunkat a boltban becsapni. Írjuk mindig össze, hogy mi az ami kell otthonra, és csak azokat vegyük meg, és ne pakoljunk még a kosárba, csak azért mert ott van és akciós.

Ha meg is szeretnénk takarítani, de mellette bizonyos holmikat meg tervezünk vásárolni, akkor spóroljunk rá. El kellenek a tanácsok, hiszen sokkal egyszerűbbnek tűnik egy hitelt felvenni és kamatostul, kezelési költségestül évekig nyögni, minthogy havonta egy összeget félretenni. Sajnos. Azonban lássuk be, sokkal ésszerűbb minden hónapban félrerakni, majd ha összegyűlt egy adott dologra a pénz, akkor megvehetjük belőle.

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013