0

Pénzügyi válság definíció – mit jelent?

A pénzügyi válság definíciója igen összetett, azonban nem bonyolult. A pénzügyi válságnak mindig vannak előzményei, melyek intő jelek lehetnek. A pénzügyi válságnak természetesen kisebb vagy nagyobb következményei is lehetnek, mint ahogy ezt a legutóbbi válság idején láthattuk 2008-2010 között, melynek a hatását még mindig érezhetjük. A világunk gazdasága egy roppant érzékeny egyensúlyon billeg minden másodpercben.

A legfontosabb, hogy ezt az egyensúlyt megtartsuk, és csak egy maximális “billegést” engedjünk neki. Ez a dolga a világbanknak, a központi és nemzeti bankoknak, a gazdaság makro és mikro szinten működő pénzügyi és termelő szereplőinek. A baj akkor következik be, ha ez az egyensúly megbillen, és visszafordíthatatlanul zuhan egy irányba. A válság előjele lehet egy túlzott hitelezés és az ehhez köthető túlzott fogyasztás is, mely hitelből történik, főleg, ha az a hitel fedezetlen. Hasonló történt a nemrégiben kitört válság során is.

Pénzügyi válság tipikus grafikája

Pénzügyi válság tipikus grafikája

Túl sok hitel lett folyósítva nem megfelelő fedezethez, és túl sok pénz lett elköltve ebből, mely ugyan a fogyasztáson keresztül a termelő szektornak igen jót tett, de egy egészségtelen mérték ütötte fel a fejét. Ez a buborék ki is pukkadt, és azonnal egy visszafordíthatatlan dominó effektust képzett. Az csak részlet, hogy a Lehmann Brothers csődjével kezdődött, ha nem az övükével, akkor megtörtént volna másokéval, csak idő kérdése volt.

A dominó effektus során a hitelezés leáll, ettől leállt a fogyasztás is, majd emiatt a termelés. A kisebb termelés miatt elég volt kevesebb embert alkalmazni, jött a tömeges elbocsátás, a pénztelenség, mely újabban kisebb fogyasztást eredményezett. A legfontosabb a válság után, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, és szépen lassan visszafordítsuk.

  
Iktatva: Befektetési tanácsadás, Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013