0

Pénzügyi tranzakciós illeték – mennyibe kerül?

Pénzügyi tranzakciós illetéket kötelező fizetni minden olyan banki tranzakció után mely érinti a bankszámlánk egyenlegét. A tranzakciós illeték fizetése kötelező, az alól nem bújhat ki senki. Alapvetően magának a pénznek a mozgása van megadóztatva, azaz a készpénz felvétele bankautomatából, az utalás, és már a kártyás vásárlás is.

Az illeték megfizetése automatikusan a tranzakció idejében van egyidejűleg a bankszámlára terhelve. A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke a következő: készpénzátutalás, készpénzfizetésre, szóló csekk beváltása, pénzváltás esetén, kölcsöntörlesztéskor, jutalék- és díjbevételekkel kapcsolatos tranzakciónként az összeg 0,3%-a, de legfeljebb 6000 forint, illetve készpénzkifizetés fizetési számláról, valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján 0,6%, melynek felső határa nincs.

A kártyás fizetésért is fizetni kell

A kártyás fizetésért is fizetni kell

A pénzügyi tranzakciós illeték jelenlegi mértéke 2013. augusztus 1-től hatályos. Az illeték fizetésére szóló törvény hatálya a Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező bármilyen pénzforgalmi szolgáltatóra, pénzváltási tevékenység végzésére jogosult hitelintézetre, valamint a pénzváltás közvetítésére jogosult kiemelt közvetítőre terjed ki. Külön ki van emelve, hogy magánszemélyeket, vállalkozókat, egyéb szervezeteket nem terheli adómegállapítási, bevallási, fizetési kötelezettség.

Természetesen ettől függetlenül sehol sincs az leírva, hogy azt a bankok, vagy bármilyen hitelintézet ne háríthatná át az ügyfeleire. A gyakorlatban úgy néz ki az illeték fizetése, hogy minden illeték fizetési kötelezettséggel járó tranzakciót az ügyfél fizet, hiszen – akár más néven – le van vonva a számlájáról az illeték összege. Sajnos a kártyás vásárlások is meg lettek már adóztatva, azonban annak mértéke bankfüggő.

 

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013