0

Pénzügyi tranzakciós illeték mértéke

A magyar kormány által 2013. január 1-én bevezetett új pénzügyi tranzakciós illeték a bankokat sújtó legújabb adó, azonban a bankok ezeket nagy részben áthárítják a fogyasztókra, így már gyakorlatilag nem marad olyan pénzügyi tranzakció, ami után ne kéne fizetni.

A pénzügyi tranzakciós adó mértéke a tranzakciós illeték alapjának 0,3%-a, de minden fizetési művelet után maximum 6 ezer forint. Ez lehet átutalás, készpénzfelvétel, sőt, egyes bankok már a bankkártyás vásárlást is megadóztatják, azaz ahányszor a kártyánkat használjuk, annyiszor kell pluszban a fizetendő összeg egy bizonyos százalékát kifizetni – azaz a bank levonja a folyószámlánkról. Ha azonban készpénzt veszünk fel a fiókban, akkor 0,6%-a, és nincs felső határ.

Pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 0,3%

Pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 0,3%

Sajnos már minden ilyesmiért fizetni kell, azonban a kormány legújabb döntése értelmében a bankoknak engednie kell az ügyfeleket, hogy a folyószámlájukról ingyen vehessenek fel készpénzt minden hónapban legfeljebb 150 ezer forint értékében, maximum 2 tranzakcióval. eléggé árnyalja a képet, hogy ehhez képet előtte a tranzakciós illetéket azért kiszabták a pénzügyi tranzakciókra.

A pénzügyi tranzakciós adó úgy néz ki jelenleg, hogy marad is, tehát nem egy átmeneti intézkedésről van sajnos szó, hanem végleges döntésről. Ez az illeték általános drágította meg Magyarországon a bankolást, hiszen nem csak a tranzakciók, de a banki díjak is megemelkedtek vele együtt. Ilyen díj például a számlavezetési díj, SMS értesítők díja, kártyadíj emelkedés, stb.

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadó Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014