0

Pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével, minden tranzakció után adót kell fizetnünk, magyarul, a már adózott jövedelmünkből vásárolt árut, melyen már így is 27%-os rekord méretű ÁFA van, újabb adó fog terhelni. Vagyis ha elmegyünk a boltba, és a kártyánkkal vásárolunk, akkor, az után is fizetni kell az illetéket - azaz le lesz vonva az az összeg is a kártyáról automatikusan, külön nem kell befizetni.

De nem csak a kártyás vásárlásokért kell majd a pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni, hanem minden olyan tranzakció után, mely a terhelendő bankszámlánkat illeti. Ez azt is jelenti, hogy ha készpénzt veszünk fel, akkor nem csak a bank vonja le a banki költséget, hanem az állam is beszedi a saját részét. Persze ezt a bankoknak nem szabadna az ügyfélre hárítani, de a kormány is tudja, hogy a tranzakciókat adóztatja meg, és nem a bankokat, mint a bankadó esetében, melyet a bankok még nagyjából lenyeltek.

Az újabb illeték bevezetésével emelkednek a kiadásaink

Az újabb illeték bevezetésével emelkednek a kiadásaink

Az tranzakciós illeték fizetésére szóló törvény hatálya a Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező bármilyen pénzforgalmi szolgáltatóra, pénzváltási tevékenység végzésére jogosult hitelintézetre, valamint a pénzváltás közvetítésére jogosult kiemelt közvetítőre terjed ki. További levonás jár a vásárlások és a készpénzfelvételen túl az utalásokért is, hiszen arra is külön pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, mely az utalás költségét igencsak megemelheti.

Ezek közül a költségek közül nem lehet sajnos semmivel sem kibújni, maximum annyit tehetünk, hogy jelentkezünk a banknál és igényeljük az új havonta maximum két részletben ingyen felvehető maximum 150 ezer forintra szóló kérvényt, melyet kötelesek megadni. A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésével az illeték mértéke tranzakciónként az összeg 0,3%-a, de maximum 6 ezer forint, mely tranzakció lehet átutalás, csekk beváltása, pénzváltás, kölcsöntörlesztés, jutalék- és díjbevételek. Azonban készpénzkifizetés fizetési számláról, valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján 0,6%, melynek felső határa nincs.

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014