0

Pénzügyi tranzakciós adó – ki fizeti?

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetése óta ugyan nőttek az államháztartás bevételei, de mivel a kormány nem engedi, hogy a pénzügyi intézmények a lakosságra hárítsák a díjakat, így a bankok más néven, vagy más eszközökkel, de megemelik a díjaikat. A pénzügyi tranzakciós illetéket azért találta ki a kormány, hogy a bankoktól egy extra bevételhez jusson.

A bankadók után újabb és újabb sarcot kellett a bankoknak fizetni, de a bankok vezetősége nyilván egy idő után már maguk sem tehetnek mást, minthogy tovább hárítják ezt a fogyasztókra. Más kérdés, hogy ki és mennyire ért egyet azzal, hogy a bankok mennyi adót fizessenek be pluszba a fix költségeiken felül.

Valahol már a kártyás fizetésért is fizetni kell a tranzakciós adót

Valahol már a kártyás fizetésért is fizetni kell a tranzakciós adót

Azonban egy bizonyos idő eltelte után, amikor már az extra adóknak se eleje se vége, és a kormány deklaráltan sarcolni akarja a bankokat, akkor nemcsak a külföldi bankok anyavállalatai, hanem a magyar bankok vezetősége is arra a döntésre jut, hogy egyáltalán a fenntarthatóság jegyében milyen eszközökkel élje túl az újabb adót.

Amikor az ÁFA mértékét a kormány megnöveli, akkor a kiskereskedő szintén árat emel. Ugyan ez a mechanizmus a bankok esetében is. Jelenleg a tranzakciós adó, melyet a bankok a kormánynak fizetnek, ahhoz vezetett, hogy a bankok megnövelték a számlavezetési díjat, a készpénzfelvételi díjat, valamint a kártyás fizetésért is valahol már fizetni kell.

 

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013