0

Pénzügyi tranzakciók megadóztatása

Pénzügyi tranzakciók megadóztatása arról szól, hogy minden olyan pénzzel kapcsolatos mozgást a kormány a bankokon keresztül megadóztat. Az új adó bevezetésének célja eredetileg a bankok adóztatása, de mivel nem kifejezetten a bankok adott összegű adójáról van szó, így burkoltan a bankok ügyfelei volt a célpont.

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetésével minden tranzakciót adó súlyt, méghozzá a banki költségeken felül, hiszen a bankok részére eddig is fizettünk már ilyen költségeket egy adott eseti vagy állandó utalásért, számlavezetési díjért, stb. Itt azonban arról van szó, hogy minden tranzakció után külön egy adót kell fizetni. A pénzügyi tranzakciós adó mértéke 0,3%, de maximum 6000 forintot, azonban ha készpénzt veszünk fel a fiókban például, akkor az más 0,6%, és nincs felső határa.

Pénzügyi tranzakciók megadóztatása alól az ATM lehet a kivétel

Pénzügyi tranzakciók megadóztatása alól az ATM lehet a kivétel

A pénzügyi tranzakciók, melyek megadóztatásra kerülnek lehetnek bankkártyával való fizetés az interneten, a boltban, készpénzfelvétel ATM-ből, vagy bankfiókból, eseti, vagy álladó átutalás bármilyen bankszámláról bármilyen bankszámlára, sőt, még a pénzváltás is pénzbe fog így kerülni. Azoknál a pénzváltóknál, ahol eddig is volt pénzváltási díj, ez után ez még magasabb lesz majd.

Az adót már múlt nyár óta kell fizetni, eddig nem úgy tűnik, hogy belátható időben ez megszűnne. A pénzügyi tranzakciók közül a készpénzfelvétel látszik eddig a legkedvezőbbnek, hiszen a legújabb híradások szerint, ha a bank ügyfele 2014. február 1.-ig lenyilatkozza a kérelmét, hogy havonta maximum két alkalommal készpénzt vehessen fel ATM-ből maximum 150 ezer forint értékben, akkor azt megteheti a jövőben díjmentesen.

 

  
Iktatva: Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014