0

Pénzügyi terv tartalma

A pénzügyi terv több mindent is tartalmazhat, de a lényege, hogy a végén egy olyan közép vagy hosszútávba ható, egymásra épülő döntéssorozatot kell hoznunk előre, mely a magán vagy a céges vagyont gyarapítja. Ennek a pénzügyi tervnek ezen felül a lényege természetesen az, hogy a profitot maximalizáljuk.

A profitot maximalizálni is lehet sokféleképpen, de a legelterjedtebb, legnépszerűbb, és a legtöbbet alkalmazott terv arról szól, hogy a költségeket minimalizáljuk, a bevételeket pedig maximalizáljuk (itt persze van egy kis képzavar, mert a profitot nyilván kelleni nem kell maximalizálni, égész egyszerűen mindig a “több” a kulcsszó – vagyis előző évnél a magasabb számot kell hozni).

A jó pénzügyi terv a növekedésről szó

A jó pénzügyi terv a növekedésről szó

A pénzügyi tervnek tartalmaznia kell egy elemzést is, mely az előző év pénzügyi eredményeit tartalmazza, és az előző év pénzügyi tervét vizsgálja meg, hogy az adott tervet mennyire lehetett tartani, mikkel tértek el, mit kellene még hozzáadni, és mi az amit el kellene belőle venni. A pénzügyi tervhez nem feltétlenól kell szakember, de jobb ha nem egyedül csináljuk meg, és fontos, hogy a konkurenciát is elemezzük, valamint azt, hogy az új adott évben változott-e valami állami, közigazgatási szempontból mely ronthat, vagy javíthat az újabb év pénzügyi eredményeit – végül ehhez igazodni is kell majd.

Ha megvizsgáltuk a területeket, hogy hol lehet még plusz bevételt szerezni, akkor az ahhoz kapcsolódó szükséges lépéseket meg kell tennünk, valamint azokat is, melyet ronthatnak a helyzeten – javítani kell, mely sokszor nem egyszerű, sőt kellemetlen (pl. ha valakit el kell bocsátani, hogy a jobb számokat hozni tudjuk)

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014