0

Pénzügyi terv jelentősége – fontos elkészíteni

Pénzügyi terv jelentősége abban rejlik, hogy a magánszemély vagy cég anyagi helyzetét alaposan, szakemberek segítségével különböző kalkulációk segítségével felmérik, és a pénzügyi helyzetéhez mérve olyan tervet készítenek el neki, amiből rövid és középtávon is finanszírozható marad és fenntartható a működés.

Persze nemcsak cégek szoktak pénzügyi tervet készíteni, mi magunknak is készíthetünk egyet. A legegyszerűbben úgy tehetjük ezt meg, hogy készítünk egy bevételi és a kiadási oldalt. Mindkét területet az állandó, fix értékekkel töltjük fel. Tehát a bevételekhez írjuk azt a forrást, melyhez biztosan, minden hónapban hozzáférünk, mellyel mindig rendelkezhetünk. A kiadás oldalra pedig a fix költségeinket írjuk, és minden olyan kiadást, melyet havi szinten biztosan fizetnünk kell.

Pénzügyi tervet fontos elkészíteni

Pénzügyi tervet fontos elkészíteni

Ezeket össze kell vetni, és meg kell nézni, hogy mi az egyenlege, azaz melyikből van több, a bevételből, vagy a kiadásból. Ha a kiadásból van több, akkor mindenképpen valamilyen költséget kell lefaragnunk, és a bevételt növelnünk, ha viszont a bevételből van több, akkor sokkal jobb már a helyzet, de itt is érdemes a profitmaximalizálás jegyében elvégezni az előbbi műveletet.

Ha a pénzügyi tervünket sikerült összeállítani, akkor nagyon fontos utána, hogy az szigorúan be legyen tartatva és tartva, hiszen nem csak elkészíteni tudni kell a tervet, hanem az állapotot fenn is kell tartani. Ha jól csináltuk, akkor látni fogjuk az eredményt, és minél magasabb a profit, annál többet lehet engedni a költség oldalon is.

 

 

 

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013