0

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – azaz a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a PSZÁF Magyarország egyik legismertebb pénzügyi szervezete. 2000-ben lett alapítva az Országgyűlés által. Feladata, hogy különböző rendeletekkel, javaslatokkal a pénzügyi piacot az EU szabályaival jogharmóniában tartsa, stratégiákat dolgozzon ki, megteremtse, és megtartsa a pénzügyi intézmények zavartalan működését. Célja, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer gördülékenyen és hatékonyan tudjon dolgozni.

A PSZÁF feladata, hogy különböző pénzügyi kockázatokat feltárjon, és felhívja rá a figyelmet, és ezek alapján döntsön. Preventív módon szabályozást alakítson ki, hogy a problémákat megelőzhesse. Célja egy bizonyos professzionális fogyasztóvédelem kifejezetten a pénzügyi területen, mely lefedi az összes magyarországi pénzügyi intézményt. A magyar érdekeke képviseli, mint az Európai Pénzügyi Felügyeleti Rendszer tagja.

A PSZÁF egyik fő feladata a pénzügyi iránymutatás

A PSZÁF egyik fő feladata a pénzügyi iránymutatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szabályzása az Országgyűlés dolga, az ott megszavazott törvényekben rögzített feladatait kell végrehajtania. A felügyeletnek középtávú stratégiája, hogy azon túl, hogy következetesen betartandó szabályozási rendszert épít fel és tartat be, bizonyos mértékben legyen rugalmas, és tudjon alkalmazkodni, az állandóan változó – jelenleg sajnos hanyatló – gazdasági környezethez.

A PSZÁF nem csak célokat, feladatokat, stratégiát dolgoz ki, hanem bírál is. Egyéni ügyletek esetében is fordulhatunk hozzájuk, ha bizonyos mértékben nem értünk egyet azzal a pénzügyi intézménnyel, amelyikkel kapcsolatban állunk. A pénzügyi intézmények feladata, hogy saját hatáskörön belül kivizsgálja az észrevételünket, vagy panaszunkat, azonban a vizsgálat alján mindig odakerül a szöveg, miszerint, ha nem értünk egyet, akkor a PSZÁF-hoz fordulhatunk.

 

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013