0

Pénzügyi politika

A pénzügyi politika, vagy más néven monetáris politika egy olyan gazdaságpolitikai tevékenység, mellyel az állam megpróbálja befolyásolni a gazdaságban lévő pénzmennyiség mértékét. Ezt az országok többségében a jegybank, vagy központi bank mely a monetáris politikáért felel. A legfontosabb, hogy az irányadó kamatlábat a jegybank folyamatosan meghatározza, szinten tartsa, csökkentse, vagy éppen növelje. Ezeket általában kis lépésekben, 25 vagy 50 bázisponttal szokták végezni, magyarul 0,25% vagy 0,5%-os változtatásról van szó.

Ha a jegyben egy olyan pénzügyi döntést hoz, mely restriktív, akkor emeli ezt a kamatot, mely a gazdaságot valamelyest lassítja, de visszaszorítja az esetleges infláció emelkedését; az alapkamat csökkentésével pedig expanzív döntést hoz, mely a gazdaságnak újabb erőt adhat, azonban az inflációt is emelheti. Ezért is nagyon fontos, hogy a monetáris politikáért egy olyan személy legyen a felelős, aki ezeket a gazdasági folyamatokat erősen befolyásoló döntéseket rendben meg tudja hozni.

Pénzügyi politikával szabályoz a jegybank

Pénzügyi politikával szabályoz a jegybank

A pénzügyi politika egyik fontos eleme az inflációs célkövetés, melynek célja, hogy az inflációt alacsony szinten tartva egy olyan árstabilitást érjen el, melyet az inflációra vonatkozó előrejelzések kontrolljával ér el, melyeket a kamat változtatásával tud szabályozni. Mindig egy inflációs célt tűznek ki egy adott időszakra, és a kamat szintjét olyan irányban változtatják, hogy az lehetőleg meg is tudjon valósulni.

Rendszeres időközönként készül előrejelzés, melyet a várható inflációról készítenek el, és ha az közben nagy mértékben meghaladja a célértéket, akkor a a monetáris kondíciókon szigorítanak, vagyis kamatot emelnek, ha viszont úgy tűnik, hogy az infláció mégiscsak inkább alacsonyabb a célértéknél, akkor csökkentik a kamatot, azaz lazítanak a monetáris kondíciókon. Ilyen pénzügyi monetáris politikát folytat például Svédország, Kanada és Ausztrália is; Magyarországon ez 2001-ben került bevezetésre.

  
Iktatva: Pénzügyi tanácsadó

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014