0

Pénzügyi piacok szereplői – a cél a pénz gyarapítása

A pénzügyi piacnak két fő szereplője van, az egyik a közvetítő, a másik a felhasználó, akinek részére közvetít. A pénzügyi piac magának a pénz cseréjének egy olyan helyszíne, ahol a pénz cseréjének közvetítőinek célja, hogy a gazdaságban fellelhető szabad tőkét (mely általában megtakarítás, számlapénz) a felhasználókhoz eljuttassák.

A közvetítő intézmények lehetnek a kereskedelmi bankok, akiknél a legszélesebb a befektetések szempontjából a skála, hiszen szinte mindenféle bankügylettel foglalkoznak (természetesen a bank nagyságától függ, hogy mennyivel), a betéti intézetek (lakásteremtő alapok, takarékpénztárak), a biztosítók, akik a felgyűlt pénzekből a károkat kifizessék, és a nyugdíjalapok, akik a befizetések után mielőtt nyugdíjat fizetnek befektetik különböző alapokba a pénzeket.

Pénzügyi piacok szereplői a befektetők és a közvetítők

Pénzügyi piacok szereplői a befektetők és a közvetítők

A felsoroltakon felül a befektetési alapokkal foglalkozó társaságok arra specializálódnak, hogy a befektetők pénzeit, a befektetővel való szerződésben foglaltak szerint valamelyik ágazatban befektessék (nyersanyag, deviza, stb.) hosszú, vagy rövid távon. Ők szoktak általában állampapírt is a befektetők rendelkezésére bocsátani, de ezeket az állami kormányhivatalokban is be lehet szerezni.

Általában minél hosszabb távra fektetünk be, annál nagyobb hozammal kecsegtetik a befektetőket. A pénzügyi piacok szereplői tehát abban érdekeltek, hogy az adott összeg a jövőben gyarapodjon, és lehetőleg a befektetéstől függetlenül tőkebiztos legyen – azaz, ha a befektetés mégsem térül meg, vagy veszteséget hozna, akkor legalább, magát a befektetett összeget a befektető visszakapja.

  
Iktatva: Befektetési tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014