0

Pénzügyi megtakarítások

Pénzügyi megtakarítások közül a legismertebb és leginkább alkalmazott Magyarországon a megtakarítani vágyóktól a bankbetét. Mivel ez a legismertebb, ezért a legtöbben ezért is mennek a bankba kamatoztatni a pénzüket. Azonban a jelenlegi irányadó alapkamat az MNB által rekord alacsony, így a bankok se a forint, se a devizabetétekre nem tudnak olyan kamatot adni, melyre azt lehetne mondani, hogy megéri.

Ugyanis, ha lekötünk most egy X összeget egy adott éves kamattal, akkor a pár százalékos éves kamatból még lejön a kamatadó és az EHO. Ráadásul ha azt az összeget fel is szeretnénk venni, vagy el szeretnénk utalni, akkor azért is fizetni kell a pénzügyi tranzakciós illeték miatt, ami azt jeleni, hogy nagyjából a kamatozásból összegyűlt összeg 60%-át kapjuk a kezünkbe és tudjunk felhasználni jó esetben.

Pénzügyi megtakarítás többféle lehet

Pénzügyi megtakarítás többféle lehet

A bankbetéteken kívül egy másik pénzügyi megtakarítás a nyugdíj előtakarékossági számla (a NYESZ), mely elég kedvező feltételeket kíván mostanság. Létezik olyan konstrukció (mely természetesen egy sok kikötést tartalmaz, hogy ki igényelheti és milyen feltételekkel), mellyel, ha vállaljuk, hogy 10 évig havi szinten megtakarítunk egy X összeget, akkor a 10 év után nemhogy a 10 évnyi kamatot kapjuk meg, hanem adókedvezményt is igénybe vehetünk rá.

Ez évente maximum 130 ezer forint, valamint adójóváírást is igényelhetünk utána, melyet szintén nem készhez kapunk, hanem a megtakarításba lesz visszaforgatva. A lejárat után vagy egy összegben, vagy járadék formájában havi szinten tudjuk kikérni a pénzünket.

  
Iktatva: Befektetési tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014