0

Pénzügyi helyzet Magyarországon

A pénzügyi helyzet Magyarországon sajnos nem egyszerű. Egyik megszorító csomag jön a másik után, sajnos nem úgy tűnik, hogy a mindenkori kormányok fel tudnák objektíven mérni az ország gazdaságát és finanszírozhatóságát, és mindig ugyan abba a hibába esnek, melyet már többször is elkövettek gazdasági szinten.

Sajnos a szegények és a gazdagok közötti olló a rendszerváltás óta csak egyre nyílik, és nem úgy tűnik, hogy ez a jövőben változna bármennyit is. Az államadósság jó ideje a GDP-hez mérve 80% körüli, mely eléggé megnehezíti a finanszírozhatóságot és a fenntarthatóságot. Ha rossz pénzügyi döntést hoz a mindenkori kormány, akkor az ugyan olyan dominó hatást hoz, mintha jót hozna.

Pénzügyi helyzet Magyarországon javítható lenne

Pénzügyi helyzet Magyarországon javítható lenne

Ha rossz döntést hoz, akkor újabb negatív változások történnek, ha jó döntést hoz, akkor az is további pozitív eredményeket szül. Nagyon fontos a józanság, és, a mikro-, és makrogazdaság alapos ismerete, valamint a nemzetközi gazdaság folyamatos monitoringja. Ha ezzel nincs senki sem tisztában, akkor nem tud megfelelő komplex döntést hozni.

A pénzügyi helyzet Magyarországon akkor javítható, ha nem csak az egyik réteg igényeit szeretnénk ideiglenesen kielégíteni rövidtávon, hanem mindegyiket igyekeznénk hosszútávon. Kis léptékben, de  megfontolt keretek között fokozatosan lehetne engedni a nadrágszíjon. Ez egy olyan fenntartható pályán tartaná az országot, mellyel a pénzügyi helyzetet stabilizálni lehetne.

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi hírek, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013