0

Pénzügyi helyzet elemzése

Pénzügyi helyzet elemzése többféleképpen lehetséges. Az egyik leggyakrabban használt módja, hogy összehasonlítjuk a bevételeket és a kiadásokat. Ez esetben át néznek minden olyan fontosabb döntést és tranzakciót, mely a pénzügyi helyzetet érdemben befolyásolhatta. Minél több a bevétel, és minél kevesebb a kiadás annál jobb. Ezt rövid távon szokták csak általában alkalmazni.

Természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen a bevételek közül rengeteg fix létezik, amelyen nem tudunk változtatni. A probléma akkor adódik, ha egy adott bevételhez igazítjuk a kiadásokat, hiszen, a kiadásokat akár az állam is emelheti. A pénzügyi helyzetet elemezve érdemesebb, ha mindig alacsonyabb bevétellel és magasabb kiadásokkal számolunk, mint akár a realitás, hiszen így védeni tudjuk magunkat a kellemetlen meglepetésektől.

A pénzügyi elemzésnek előrelátónak kell lennie

A pénzügyi elemzésnek előrelátónak kell lennie

A pénzügyi helyzet elemzésekor oda kell figyelni, hogy mindig egy valós helyzetet mérjünk fel. Elemzéskor akár céget, akár magánszemélyt elemzünk, mindig a valós adatok alapján kell dolgoznunk, hiszen, ha azt látjuk néhány adatnál, hogy valótlanságot állít, akkor az elemzés sem fog tudni reális képet alkotni a cégről.

Pénzügyi elemzést érdemes minden negyed éveben készíteni, de ha nem megy, akkor lehet félévente is, de évente egyszer mindenképpen szükséges, főleg év vége előtt. Itt elemezhetjük az adott évet, és elemezhetjük a kilátásokat is a következő évre. Fontos, hogy ha nem is tudunk pontosan előre jelezni, legalább megpróbáljunk utánaolvasni a főbb gazdasági szereplők terveinek.

  
Iktatva: Befektetési tanácsadás, Biztosítási tanácsadás, Hitel tanácsadás, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013