0

Pénzügyi elemzés – mire derít fényt?

Pénzügyi elemzés során egy adott ügy kapcsán végzi el az elemző egy magánszemély, de főleg egy cég pénzügyeinek elemzését. Ilyenkor át kell nézni a cég pénzügyeit, melyből a cég beszámolójából deríthetjük ki, hogy hányadán állnak, mennyire érdemes a céggel foglalkozni, hitelt nyújtani neki, mennyire likvid, mennyire átlátható a működésre és milyen esetleges kockázatokat rejt.

A beszámolót vagy elkérjük a cégtől papíron, vagy internetről letölthetjük egy közös adatbázisból. Ezek a beszámolók javarészt magyarul, forint alapon kerülnek feltűntetésre, legtöbb esetben ezer forintban. A beszámoló kétféle lehet: vagy egyszerűsített beszámoló (ha a cégnek éves szinten a nettó árbevétele 100 millió forint alatt van) vagy teljes beszámoló.

Ha az elemzés eredménye pozitív megkaphatja a cég a hitelt

Ha az elemzés eredménye pozitív megkaphatja a cég a hitelt

A beszámolók tartalmazzák a cég mérlegét, eredmény-kimutatását, és a kiegészítő mellékletet. Ezekből a dokumentumokból kiderül, hogy mekkora bevételt tudtak realizálni, mennyi profitot értek el, hány embert alkalmaznak, mennyi hitelük van, stb. A legfontosabb azonban nemcsak a tárgyévi kimutatás, hanem az összehasonlítás az előző évi adatokkal.

Hiszen ha a cég, évről évre nagyobb bevételt ér el, egyre kevesebb lesz a hitelállománya, egyre több embert foglalkoztat, és emellett magasabb profitra is szert tud tenni, akkor az egy abszolút ideális és reális képet ad egy kifejezetten jól működő cégről. Természetesen ennek az ellenkezője egy jóval kevésbé jól működő cégről árulkodnak. Ezért nagyon fontos, hogy az elején a pénzügyi elemzés bekérje ezeket a papírokat és döntést tudjon hozni.

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013