0

Pénzügyi definíció: kamattámogatott lakáshitel

A kamattámogatott lakáshitel egy olyan speciális lakáshitel típus, melynek felvétele igen komoly feltételekhez van kötve, de nem elérhetetlen. A sima piaci alapú lakáshitellel szemben, itt az állam aki segít, méghozzá abban, hogy a lakáshitel kamatának egy részét átvállalja. Persze fontos feltételekhez van a kamattámogatott lakáshitel felvétele kötve.

A piaci kamatozású lakáshitel a mindenkori kamatok szerint van a bankok által árazva és az egész futamidő alatt e szerint a kamatváltozás szerint kell a lakáshitelt fizetni. A kamatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg, és a kereskedelmi bankok is e döntések alapján árazzák folyamatosan a lakáshiteleket. Jelenleg ez a kamat rekord alacsonyan áll, innen közép,- és hosszútávon már valószínűleg csak felfelé vezet az út. Ha csökken az alapkamat, akkor csökken, ha nő, akkor a lakáshitel törlesztő részlete is nőni fog.

A kamattámogatott lakáshitel kamata 10% körül alakul

A kamattámogatott lakáshitel kamata 10% körül alakul

Kamattámogatott lakáshitelt akkor igényelhetünk csak, ha legalább egy gyermekünk van. A lakáshitel fajtájától, és a konstrukciótól függ, hogy hány százalék kedvezményt kapunk, de 2-3% szokott lenni. Ez havi szinten átlagosan 10 ezer forint megtakarítást jelenthet. A kamattámogatott lakáshitelt is fordíthatjuk használt, vagy új lakás vásárlására, ház vásárlásra vagy építésre, illetve telket is vehetünk belőle, valamint felújításra, bővítésre és korszerűsítésre is fordíthatjuk a lakáshitel összegét.

Jó tudni, hogy ezt a konstrukciót külön a lakáshitel igénylés mellett is kérvényezni kell egy külön formanyomtatványon, mert nem csak magát a lakáshitelt fogják elbírálni, hanem a kamatkedvezményre való jogosultságunkat is.

  
Iktatva: Hitel tanácsadás, Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013