0

Pénzügyi beszámoló – mit tartalmaz?

Minden cégnek legalább évente egyszer kötelező megcsinálnia a saját pénzügyi éves beszámolóját mely kétféle lehet: egyszerűsített beszámoló vagy rendes éves beszámoló. Egyszerűsített éves beszámoló elkészítésére azon cégek jogosultak, melyek évente 100 millió forintnál kevesebb bevételre tesznek szert. A pénzügyi beszámoló egy számviteli kivonat, egy kimutatás, amely bemutatja, hogy az adott vállalkozás milyen számokat produkált egy adott évben,

Ezeknek a számoknak természetesen jelentőségük van, hiszen levonhatunk fontos következtetéseket arra nézve, hogy egy bizonyos cég hogyan teljesített adott évben, és egy képet kapunk a működésének számokban kifejezett eredményéről. A beszámolónak egyértelműnek és átláthatónak, könnyen értelmezhetőnek kell lennie, mely valós adatokon alapszik.

Pénzügyi beszámolót minden cég köteles készíttetni

Pénzügyi beszámolót minden cég köteles készíttetni

A beszámoló több részből áll, az egyik a mérleg, mely szintén két részből áll: az egyik a forrás oldal, a másik az eszköz oldal, melyeknek a végén egyformának kell lennie, ezt hívjuk mérlegfőösszegnek. Ez a cég különböző vagyoni elemeit mutatja be. A pénzügyi beszámoló másik része az eredmény kimutatás, mely a cég bevételeit és ráfordításait hasonlítja össze és mutatja be.

A mérlegen és az eredmény kimutatáson kívül még a pénzáramlást (cash-flow) is fel kell mutatni és egy kiegészítő mellékletben pedig a cég működésének operatív adatairól kell részletesen beszámolni. Éves beszámolót minden üzleti év végén köteles a cég elkészíttetni a könyvelőjével. A beszámoló nyilvános, és elektronikusan le is tölthető minden cégről.

 

  
Iktatva: Befektetési tanácsadás, Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013