0

Nyugdíj tanácsadás

Egyre több helyről hallani arról, hogy „öngondoskodás”. A legtöbben csak legyintenek, vagy egyszerűen már unalmasnak tartják a témát.Viszont ha pár egyszerű kérdéssel közelítjük meg a dolgot, akkor talán máris tartalmat kap.

Vajon támogatni fogja az állam, ha arra kerül sor? Lesz-e olyan támogatás, ami segíti a saját lakáshoz jutását? Vajon minden esetben elégséges lesz a TB ellátás bármilyen egészségügyi problémám megoldásához? Nem utolsó sorban elég lesz-e az állami, esetleg ezzel együtt az önkéntes pénztári megtakarításom ahhoz, hogy megfelelő színvonalon éljem a nyugdíjas éveim?A megszorítások idejét éljük, ennek következében nem igazán elképzelhető, hogy nő ezeknek a támogatásoknak a köre. Nézzük meg a kérdést a nyugdíj oldaláról.

Nyugdíj tanácsadás

Nyugdíj tanácsadás

Jelenleg a járulék nagyobb részét a munkaadó fizeti 24%-ot. Ehhez jön a munkavállaló által befizetett 9,5%, amiből a magánnyugdíjpénztárral rendelkezők a saját egyéni számlájukra 8%-ot, 1,5%-ot pedig szintén a TB-be fizetnek. Ez összesen nagyjából a bruttó bér 33,5%-a.Induljunk ki abból, hogy statisztikák szerint 206.900 Ft az átlag jövedelem jelenleg a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál. Tehát ez után a jövedelem után 69.312 Ft folyik be a nyugdíj kasszába.  Az átlag öregségi nyugdíj 2010 év eleji adatok szerint 83.689 Ft volt. Ez már önmagában is elgondolkodtató. Gondot azonban nem jelentene önmagában, ha megfelelő számú járulékfizető lenne. Ezt azonban csökken a már sokat emlegetett demográfiai adatok miatt, vagyis a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása.

Ezt még fokozza azonban a gazdasági helyzet miatti hiány. A magas terhek miatt, magas a feketén foglalkoztatottak száma, és egyre több fiatal próbál külföldön szerencsét a könnyebb megélhetés reményében. Ezek együtt tovább csökkentik a TB kassza hiányát.Ha kicsit visszakanyarodunk a számokhoz, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy a nyugdíjunk nagyobb részét, 75%-át még mindig az állam fogja finanszírozni.  A kérdés már csak annyi, hogy a tények tudatában magában, vagy ebben az ingatag lábakon álló rendszerben bízik az ember.Tehát akár honnan nézzük, marad az, hogy saját magunknak kell gondoskodni, a majdani forrásokról.  Ha mégis megoldást találnak erre a problémára, akkor is csak jól jöhetünk ki belőle.

  
Iktatva: Nyugdíj tanácsadás

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013