1

Adóbevallás tanácsadás – elektronikusan vagy papíron?

Nagyon sokan szorulnak tanácsadásra, ha adózásról esik szó. Azonban az adóbevallás elkészítése lehet igazán egyszerű, lényeg, hogy barátkozzunk meg az online verzióval, és felejtsük el a papír alapú bevallást – ha egy mód van rá. Ugyanis az elektronikus felületen elkészített adóbevallást leellenőriztethetjük a letöltött rendszerrel, így nagyon kicsi az esélye, hogy hibát vétünk és az adóhatóság visszadobja.

Az adóbevalláshoz csak néhány szükséges dolog kell alapesetben, hogy mi magunk elvégezhessük a bevallást. Az egyik dolog a munkáltatónktól minden év január hónap végéig kiapott M30-as adatlap, mely minden szükséges információt megad a kitöltéshez. Az Adóbevalláshoz szükséges kis java alapú keretprogram, egy szoftver a NAV (régi nevén APEH) oldaláról letölthető, a neve ABEV.

A papír alapú bevallás már nagy elavult

A papír alapú bevallás már nagy elavult

Ehhez egy kiegészítő kis adatlapot kell még letölteni, mely minden évben az aktuális adózási szabályokkal frissítve felületet ad a kitöltésre. Amennyiben letöltöttük, és felinstalláltuk, már csak meg kell nyitni és az M30-as adatlapon található adatokkal fel kell tölteni azt. Ha valamit kifelejtettünk, vagy nem vagyunk biztosak, akkor a kis pipával felül ellenőrizhetjük a kitöltés helyességét. Ha még ezek után is tanácsadásra van szükségünk, hívjuk bátran a NV ügyfélszolgálatát.

Ha minden helyes, akkor nem dob ki semmit, ha viszont hibára talál, akkor részletesen közli, hogy hol, melyik sorban van a gond, és opciót ad a javításra. Használata igazán egyszerű, tanácsadásra csak a legelején van szükség, utána szinten megy már magától. Az papír alapú verziónál főleg a javítás miatt érdemesebb ezt a módot választani a kitöltéshez.

 

 

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak, Pénzügyi tanácsadás, Pénzügyi tanácsadó Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Adóbevallás tanácsadás – elektronikusan vagy papíron?"

  1. Vezendi János szerint:

    Tisztelettel kérem a segítségét az szja bevallás készítéséhez.Lakást és telket vásárolta 2015 és ezért futamidő lejárta előtt megszüntettem a tartós befektetést, amiből kifizettem a vagyonosodási adót.A bank a bevalláshoz megküldte az igazolást,ami szerint fizetnem kell. Kérdésem az lenne,mivel abban az évben, abból a pénzből fizettem a vagyonosodási adót is amiért most a bevallás követően ismét fizessek 16% adót is? .Köszönöm a segítségnyújtást, a bevallás készítéséhez.

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2013