0

A pénzügyi stabilitás

A pénzügyi stabilitás nagyon fontos, hiszen képes megmutatni, hogy egy adott ország gazdasága mennyire érzékeny vagy labilis, vagy éppen mennyire stabil. Egy adott ország pénzügyi stabilitásának felméréséhez igen pontos méréseket kell végeznünk az ország gazdaságában bekövetkező változásoknak a lereagálását tekintve.

Maga a pénzügyi stabilitás egy olyan állapot, amelyben az ország pénzügyi rendszere, a pénzügyi piacok, és azok intézményei mennyire tudnak ellenállni egy esetleges pénzpiaci negatív hullámnak vagy sokknak. Minél jobban ellen tud állni, annál, stabilabb;  de ha minél kevésbé tud ellenálló lenni, akkor annál labilisabb.

Instabil piaci környezet magasabb árfolyamot eredményez

Instabil piaci környezet magasabb árfolyamot eredményez

A pénzügyi piacokon történő negatívumok nem feltétlenül vezetnek egy rövid, vagy középtávú pénzügyi válsághoz, de mindenképpen intő jel arra tekintve, hogy fel kell készülni az ilyen sokként lecsapó hullámokra is, és védeni kell ezektől az ország pénzügyi stabilitását. A pénzügyi stabilitást azonban nem csak külső tényezők (egy másik szomszédos ország esetleges államcsődje, másik ország devizájának a leértékelődése, vagy egy-egy USA-beli rossza munkanélküliségi ráta) jelenthez instabil pénzügyi környezetet, hanem egy ország belügyeiben történő változások is.

Ilyen lehet egy nem megfelelő gazdaságpolitika, egy helytelen monetáris politika, rossz árfolyam politika, vagy figyelmetlen felügyelet. Ha egy adott ország pénzügyi stabilitása nincs a helyén, akkor kiszolgáltatottá válik már nemcsak a világban történő gazdasági eseményeknek, de a közvetlen környezetében történő kisebb gazdasági megingásoknak is.

  
Iktatva: Pénzügyi alapfogalmak Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pénzügyi tanácsadó 2014